ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Μοναδική Τοποθεσία

Για τους τουρίστες που τους αρέσει η ζεστή θάλασσα, η αμμώδης παραλία, τα τοπία γεμάτα βουνά και οι βραχώδεις περιοχές, το όμορφο & γραφικό λιμανάκι, το Τολό είναι ο τέλειος ταξιδιωτικός προορισμός.

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο αποτελεί από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας. Η πλούσια ιστορία του την οποία μαρτυρούν τα πολλά αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία που μπορεί να επισκευθεί ο περιηγητής (Κάστρο Παλαμίδη, Ακροναυπλία, Πύλη Ξηράς, Μουσείο, Αρβανιτιά, Μπούρτζι) ενισχύεται από την ομορφιά της Παλιάς πόλης με τα Ενετικά διατηριτέα σπίτια και μαγαζιά.

Ο επισκέπτης μπορεί να φάει σε ένα από τα πολλά εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια, να πιεί το καφέ του με θέα το Μπούρτζι, να κάνει μια ρομαντική βόλτα στον γύρο της Αρβανιτιάς να αγοράσει σουβενίρ και δώρα (υπάρχει ένα από τα λίγα μουσεία κομπολογιού της χώρας) και διασκεδάσει στα πολλά μπαράκια και club της πόλης. Απέχει 10 χιλιόμετρα από το Τολό, 15 λεπτά με το αμάξι.

ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments
ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments

Άργος

Το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της αργολίδας. Αποτελεί την δεύτερη αρχαιότερη πόλη της Ελλάδος με τα ευρήματα να δείχνουν κατοίκηση από το 1800π.Χ. Πάνω από το Άργος δεσπόζει το Κάστρο της Λάρισας, το οποίο ονομάστηκε όχι από τη γνωστή ελληνική πόλη αλλά από την κόρη του μυθικού Πελασγού, Λάρισα. Διαθέτει μια μεγάλη αγορά και ποικιλία καταστημάτων. Απέχει 22 χιλιόμετρα, 30 λεπτά με το αμάξι.

Αρχαία Ασίνη

Η ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης δεσπόζει σε ένα λόφο με θέα σε όλο τον Αργολικό κόλπο και το Τολό. Σε αυτό έγκειται και το στρατηγικό πλεονέκτημα που είχε στην αρχαιοελληνική περίοδο για να προστατεύεται από επιδρομές πειρατών και επιδρομέων (κυρίως από την πόλη του Άργους), το οποίο ενίσχυαν τα μυκηναϊκά τείχη της. Στις ανασκαφές που ξεκίνησαν οι Σουηδοί αρχαιολόγοι Otto Frodin και Alex Persson του Σουηδικού Αρχαιολογικού Μουσείου το 1922-1930 και συνεχίζονται από το 1970 ήρθαν στην επιφάνεια θολωτοί τάφοι, πηγάδια και δεξαμενές αποθήκευσης λαδιού και κρασιού και ένα πολύπλοκο σύστημα υδροδότητησης το οποίο υποστήριζε και σύστημα θερμών και ιαματικών λουτρών.

Από τις ανασκαφές αυτές βρέθηκε και το πήλινο προσωπείο του “Άρχων της Ασίνης” το οποίο και ενέπνευσε τον Σεφέρη να γράψει το ποίημα “Ο Βασιλιάς της Ασίνης”, το οπίο και συνετέλεσε να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ το 1963. Η Ασίνη κατακτήθηκε από Ενετούς, Βυζαντινούς και Ιταλούς, αλλά πάντα θα την θυμόμαστε από τα λόγια του Σεφέρη: «Ἀσίνην τε… Ἀσίνην τε…» . Απέχει 2 χιλιόμετρα από το Τολό και έιναι πολύ ωραία διαδρομή για πεζοπορία.

ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments
ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments

Μυκήνες

Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες» αποτελούν ένα το πιο ξακουστά βασίλεια των αρχαίων χρόνων. Ήταν το βασίλειο του φημισμένου Αγαμέμνωνα, αρχιστράτηγου της Τροϊκής εκστρατείας, και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις-κράτη της Πελοπονήσσου. Τα Μυκηναϊκά τείχη αποτελούνται από τεράστιους ογκόλιθους που προστάτευαν την πόλη από οποιαδήποτε επίθεση και αποτελούν πρότυπο αρχιτεκτονικής ακόμα και σήμερα.

Στον αρχαιολογικό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει του Ταφικούς Περίβολους Α και Β, να μπεί εντός των θολωτών τάφων του Ατρέα, της Κλυταιμνήστρας και να περιηγηθεί στο Βασιλικό Ανάκτορο νιώθοντας κομμάτι της Ιστορίας. Από τις ανασκαφές έχουν έρθει στην επιφάνεια πολλά ευρήματα κατα κύριο λόγο χρυσά (αντιπροσωπευτικό δείγμα το «πρωσοπείο του Αγαμέμνωνα») τα οποία φιλοξενούνται στο μουσείου του αρχαιολογικού χώρου αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Απέχει 30 χιλόμετρα, 35 λεπτά με το αμάξι.

Επίδαυρος

Η Αρχαία Επίδαυρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Αρχαίας Ελλάδος και το Αρχαίο Θέτρο Επιδαύρου ένα από τα θαύματα του κόσμου. Η ακουστική του Θεάτρου είναι μοναδική, τόσο που ένα νόμισμα που πέφτει στην κεντρική στρογγυλή πέτρα της σκηνής μπορεί να ακουστεί στις πιο μακρινές θέσεις της εξέδρας. Στην Αρχαία Επίδαυρο επίσης υπάρχει ναός προς τιμή του Ασκληπειού, του θεού της Ιατρικής.

Το Ασκληπείο της Επιδαύρου ήταν το πιο φημισμένο από όλα τα Ασκληπεία της Αρχαίας Ελλάδος και ο χώρος αποτελούσε κέντρο ψυχικής και σωματικής αποκατάστασης και υγείας. Επίσης στον χώρο υπάρχει ένα σύγχρονο μουσείο με γλυπτά και κειμήλια από τις ανασκαφές στην γύρω περιοχή. Απέχει 40 χιλιόμετρα από το Τολό, 45 λεπτά με το αμάξι.

ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments
ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments

Αρχαία Ολυμπία

Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποτελούσε τόπο ιερό από τα πανάρχαια χρόνια και χώρος προσκυνήματος για ταξιδιώτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από την Ανατολή, την Μεσοποταμία, την Δύση και την κάτω Ιταλία. Στην Αρχαία Ολυμπία γεννήθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα, η οποία θέλησε να φέρει κοντά τους λαούς μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων και της εκεχειρίας που ίσχυε κατά την διάρκεια διεξαγωγής τους και που απέδειξε ότι ο αθλητισμός μπορεί να υπερβεί την έχθρα ανάμεσα στους λαούς και τα κράτη και να ενώσει την ανθρωπότητα κάτω από ένα ιδανικό: την άθληση, τον φιλικό ανταγωνισμό και την ευγενή άμιλλα.

Στον χώρο της Ολυμπίας δέσποζε το χρυσελεφάντινο άγλαμα του Ολυμπίου Διός, ύψους 12 μέτρων, το οποίο ήταν ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας που όμως καταστράφηκε. Ευτυχώς ο αρχαιολογικός χώρος διατηρείται σε πολλή καλή κατάσταση με το Στάδιο, το Γυμνάσιο και την Παλαίστρα να επιτρέπουν στον επισκέπτη να φανταστεί πως θα ήταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επίσης, το μουσείο διαθέτει πολλά σημαντικά εκθέματα και αγάλματα.
Απέχει 180 χιλιόμετρα, 2 ½ ώρες με το αμάξι.

Νεμέα

Το κρασί της Νεμέας είναι ξακουστό και φημισμένο από την Αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Το πλούσιο αργιλώδες έδαφός της και το μεσογειακό κλίμα συμβάλουν στην δημιουργία κάποιων από των καλύτερων κρασιών παγκοσμίως. Μπορείτε να επισκευθείτε τα διάφορα οινοποιεία, να δείτε πώς παράγεται το κρασί και να κάνετε ένα ταξίδι γευσιγνωσίας στις εξαίσιες ποικιλίες κρασιών.

Όμως η Νεμέα δεν έχει μόνο κρασί, αλλά και έναν αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο και μουσείο που αξίζει να επισκευθείτε. Απέχει 50 χιλιόμετρα από το Τολό, 50 λεπτά με το αμάξι.

ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments
ξενοδοχεία στο Τολό - Kleoni Hotel & Apartments

Κανάλι Ισθμού

Στους αρχαίους χρόνους τα πλοία αντί να πλεύσουν 200 μίλια γύρω από την Πελοπόνησσο, σέρνονταν διαμήκους του στενού κομματιού γής – 6,5 χιλιόμετρα από το Σαρωνικό Κόλπο στον Κορινθιακό. Το κανάλι που τώρα ενώνει τους δύο αυτούς κόλπους χτίστηκε το 1882 και σκάφτηκε σε βάθος 76 μέτρων συμπαγούς βράχου.

Το κανάλι όμως είναι πολύ στενό και το ρηχό του βάθος (8 μέτρα) αποτελεί πρόβλημα για τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια και τάνκερ. Στην τοποθεσία μπορεί να γίνει bungee jumping και διάπλους με τουριστικό πλοιάριο. Απέχει 72 χλμ από το Τολό, 1 ώρα με το αυτοκίνητο.